Letovanje 2020 - koje osiguranje je bilo potrebno - Osiguranik.com

Kuda smemo na letovanje ove godine 2020 i kakvo nam putno osiguranje treba?

Da nam je neko rekao prošle godine da će letovanje 2020. delovati kao nemoguća misija, a morske destinacije i vikend putovanja do metropola Evrope samo lep san, najverovatnije bismo kolektivno rekli da je to apsolutno nemoguće. Međutim, kao i sve druge situacije kojima se bavimo kroz osiguranje koje isprva deluju nemogućim i malo verovatnim, tako je i ovaj scenario ipak došao. U ovom slučaju nije bila u pitanju zaboravljena pegla, eksplodirali bojler i osiguranje domaćinstva, saobraćajna nezgoda uz kasko osiguranje, niti medicinske okolnosti koje reguliše dobrovoljno zdravstveno osiguranje.

Ovde je u pitanju pandemija za koju ne postoji način da se reguliše, korona popularno, a COVID-19 konkretno. Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins trenutno je najkompletnija na svetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država. Prateći je i mape kritičnih zona, prilično je obeshrabrujuće i razmišljati o nekom letovanju. Međutim, našem organizmu je potreban i odmor, ali i imunitet koji jeste važan faktor uvek, pa i u slučaju da dođe do toga da se zarazite koronom.

I dok slike po instagramu i na društvenim platformama poput facebooka postaju zelene od okretanja prema bogatstvu prirode naše Srbije, njenim planinama i jezerima, selima i rekama, u osvit avgusta meseca, postavlja se pitanje ima li nade za letovanje na moru, turizam uopšte ove godine, i da li putno osiguranje ima smisla odnosno gde i kako nam može biti potrebno ove godine.

Gde možemo na more iz Srbije na leto 2020?

Letovanje 2020, odlazak na more, pa i bilo koje međunarodno putovanje je skoro pa potpuno onemogućeno. Na pragu avgusta 2020, situacija se ne smiruje. A promene do kojih dolazi naglo i brzo, čine bilo koje putovanje sličnim ruskom ruletu.

Kako navode „Novosti“, a što je najtraženija informacija nekako, Grčka ipak ne otvara granice za nas sada, a najverovatnije ni kasnije turisti moći tamo na letovanje. Iako su glasni ugostitelji i hotelijeri i zahtevaju da se državljanima Srbije dozvoli ulaz, makar uz negativan PCR test na korona virus, ovo neće biti moguće barem do 15. avgusta.

Kada je reč o tome gde građani Srbije mogu ovog leta otići na more i uopšte da putuju, izbor je značajno sužen.

Srpski turisti slobodno mogu da putuju samo u Bugarsku, BiH, Hrvatsku, Albaniju, Tursku i u Egipat. Ni kroz srpsku pokrajinu Kosovo više se ne može bez ograničenja. Tamo su uvedene mere obaveznog sedmodnevnog karantina. Više se ne može tek tako stići ni do Albanije i njihovog mora, iako tamo skoro naši i ne idu, iako je prelepo i veoma pristupačno.

Evo nekoliko aktuelnih podataka u ovom trenutku vezano za zemlje u koje se može otići na letovanje 2020, dok se u druge zemlje ne može ni na koji način putovati trenutno.

  1. Bugarska

Bugarska je uvela zabranu ulaska na svoju teritoriju od 16. do 31. jula preko svih graničnih prelaza, vazdušnim, pomorskim, železničkim i kopnenim putem, stoji u odluci bugarskog ministra zdravlja, donesenoj u sredu, a u kojoj se navodi da se ona ne odnosi na državljane jednog broja zemalja (EU, Velika Britanija, Islanda, Norveške, Švajcarske, Andore, Monaka, Kanade…).

Bugarska je u avgustu 2020. popustila mere i dozvoljava ulazak uz PCR.

Što se tranzita tiče, ista pravila kao za Srbiju važe i za BiH, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Kosovo, Albaniju i Tursku.

  1. Bosna i Hercegovina

Jedino gde se može otići kada je reč o regionu jeste u Bosnu i Hercegovinu, i to bez ikakvih barijera. Odluka BiH da državljani Srbije mogu bezuslovno da putuju u ovo zemlju dovela je do toga da Neum postane prava turistička atrakcija ove godine.

  1. Hrvatska

U Hrvatsku se može uz negativan PCR test ili obavezan karantin. Tamo je najlakše za one koji imaju dvostruko državljanstvo, odnosno državljanstvo BiH ili Srbije i neke od država EU.

  1. Turska

Nedavno su turske vlasti najavile da više neće lečiti o svom trošku turiste iz Srbije, ukoliko se razbole. Ovo se rešava dodatnim opcijama prilikom uzimanja putnog osiguranja. Sada neke osiguravajuće kuće nude osiguranje i u slučaju zaražavanja virusom korone.

  1. Egipat

Egipat je dozvolio međunarodne letove od 1. jula i dolazak stranih turista u letovališta najmanje pogođena pandemijom, saopštili su zvaničnici ove zemlje.

Strani turisti dobrodošli su u poznata letovališta Šarm el Šeik i Dahab, oblast uz Crveno more poznatu po Hurgadi i Mersi Alamu, kao i Mersu Matruh na obali Sredozemnog mora, preneo je Rojters. U ovim priobalnim područjima praktično nema slučajeva Kovida-19, što ih čini najbezbednijim.

Za odlazak u Tursku i Egipat nije potrebno testiranje, meri se samo temperatura navodi za RTS direktor Jute Aleksandar Seničić. Ističe da je putnicima za ulazak u te zemlje potrebna polisa putnog osiguranja koja pokriva bolest COVID – 19.

Kontaktirajte nas za najbolje ponude za vas i za više informacija.

  1. Albanija

Još jedna zemlja koja je ove godine uspela da privuče turiste iz Srbije, a koja poput BiH ne zahteva ni test, a ni karantin za ulazak jeste – Albanija. Što se tiče procedura, za ulazak, tranzit ili boravak državljana Republike Srbije na teritoriji Republike Albanije nema posebnih zahteva. Imajte u vidu da u Republici Albaniji nije moguće uraditi test na prisustvo virusa kovid 19 ukoliko nemate jasne simptome bolesti. Takođe, tamo možete otići jedino u sopstvenoj režiji. Autobuskim prevozom kroz Kosovo i Metohiju je tranzit ograničen na 5 sati, dok sopstvenim prevozom turisti mogu proći i u roku od samo tri sata, a neophodan je i zeleni karton kao i vaučer koji je dokaz za uplaćen smeštaj.

  1. Crna Gora

Crna Gora je pre nekoliko dana ponovo otvorila granice za sprske turiste koji za ulazak u tu zemlju moraju posedovati negativan PCR test na SARS-CoV-2 ne stariji od 72 sata, izdat od registrovane laboratorije, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore i posedovati rezervaciju u hotelskom smeštaju ako borave u Crnoj Gori.

Obavezno putno osiguranje za lečenje od COVID-19

Pored svega što pokriva redovno putno osiguranje, brojne osiguravajuće kuće su uvele dodatno osiguranje koje morate napomenuti da želite da uzmete, a kojim je lečenje od kovida pokriveno.

Informacije koje je plasirala agencija BETA prenosimo u celosti.

“Turisti koji putuju na odmor u inostranstvo moći će da doplate polisu putnog zdravstvenog osiguranja za slučaj potrebe da se testiraju ili leče od virusa kovid-19”, rekao je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić.

Dodao je da polisa osiguranja od korona virusa predviđa da se njome pokriju i troškovi transporta putnika koji se razboleo u zemlju ukoliko je to potrebno.

Seničić je rekao da će se alternativno, ukoliko lokalna regulativa ne dozvoljava testiranje i lečenje u privatnim klinikama, isplaćivati jednokratni iznos u gotovini, posredstvom firmi za transfer novca, kao pomoć zbog nastanka neplaniranih troškova putnika.

Osiguranje od bolesti kovida-19 ugovara se kao doplatak na osnovnu polisu i obezbeđuje fiksne iznose pokrića za usluge pružanja medicinske pomoći u slučaju bolesti.

Kako je objasnio Seničić, gosti koji odmor budu provodili u hotelima u Srbiji biće osigurani tako da u slučaju da se razbole i odu u izolaciju, nadoknadiće im se trošak za dane koje su izgubili od odmora, a to osiguranje će plaćati hoteli ili drugi turistički objekti koji ga ugovore.

Ipak, različite osiguravajuće kuće nude različite uslove, tako da morate imati u vidu to šta vam je tačno neophodno, kao i koliki rizik ste spremni da preuzmete.

Kao i kod standardne polise putnog osiguranja, sada i u slučaju pandemije COVID-19, možete da predupredite troškove lečenja koji mogu biti i reda veličina nekoliko hiljada evra. Recimo, bolničko i vanbolničko lečenje u zemlji boravka može vas izaći i preko 30.000 evra. A po ceni od 1-2 evra po danu, koliko su trenutno dostupna ova putna osiguranja, ne treba rizikovati.

Polisa putnog osiguranja sa doplatom za COVID-19 uglavnom važi za sve evropske zemlje, uključujući Rusku federaciju i Tursku.

Šta bi trebalo da je uključeno u putno osiguranje sa COVID-19 opcijom lečenja?

Idealno putno osiguranje koje vam je potrebno, a uključuje ne toliko nemoguć, ali ni izvestan slučaj toga da se zarazite virusom korone bi trebalo da pokriva:

  • organizaciju neophodne zdravstvene pomoći,
  • pokriće troškova dijagnostike,
  • preglede ovlašćenog lekara,
  • testiranja zbog ispoljavanja simptoma infekcije korona virusom i
  • nabavku lekova

U Grčku više ne može na more

Kao što znamo, Grčka je 5. jula zatvorila sve drumske prelaze za državljane Srbije. Ujedno je obustavljen i avio-saobraćaj između Grčke i Srbije, uključujući i čarter letove.

Kao i sa većinom drugih mera koje se donose na dnevnoj osnovi, ni za ovu meru Vlade Republike Grčke se ne zna do kada će biti na snazi.

Do početka jula je turistima iz Srbije za ulaz u Grčku jedini otvoreni pravac bio preko Bugarske, na prelazu Promahonas.

Udruženje hotelijera Grčke je poslalo zvaničan zahtev ministru turizma Grčke Harisu Teoharisu i njegovom zameniku da se ukine zabrana ulaska u Grčku turistima iz Srbije i Rusije uz negativan PCR test, kao i da se obavezno testiranje uvede svim turistima nezavisno kojim prevoznim sredstvom dolaze.

Zvaničnici još ne znaju da li će, kao i pod kojim uslovima, granice Grčke biti otvorene za srpske državljane.

Ako pogledamo podatke o broju zaraženih turista, kao i to da su cene lečenja, bilo da ih preuzima država u kojoj je oboleli, bilo sam oboleli astronomski, a ne mogu biti deo standardnog putnog osiguranja jer osiguranja ne pokrivaju slučajeve pandemija, ne čude odluke o držanju granica zatvorenima. Grčka jeste kao turistička destinacija preuzela rizik otvaranja zemlje, ali zvanični podaci kažu da je Grčka od 1. jula, odnosno od dana kada je otvorila granice turistima, zabeležila 295 potvrđenih slučajeva među putnicima, od čega je najviše, tačnije 78 naših državljana.

Kako da se čuvate tokom letovanja?

Ne postoji način da se sačuvamo od korone, to je već svima nama jasno. Možemo se potruditi da maksimalno ispoštujemo jedino što znamo da pomaže, a to je fizička distanca. Preventivne mere da se sačuvamo od korone na letovanju, podrazumevaju poštovanje propisa i ponašanja na plaži, kao i u samoj vodi, gde je takođe povećan rizik od prenošenja koronavirusa.

Kako navodi Zoran Radovanović: „Kada su plivači jedni drugima blizu, vrlo lako može da se prenese virus zbog male fizičke razdvojenosti. Poenta je u kapljicama koje napuštaju sluznicu disajnih organa i zbog toga taj razmak treba da bude što veći. Ako razgovaraju, onda kapljične čestice i korona koja se eventualno u njima nalazi, duže putuju. Međutim, ukoliko je u pitanju kijanje ili kašljanje, tom prilikom odmah može da se prenese virus. Iz tih razloga potrebno je održavati bezbedno rastojanje. Otprilike dva metra je stoprocentna sigurnost, ali neophodno je bar metar.“

Ukoliko vam zatreba pomoć, tim naših stručnjaka za osiguranje vam je dostupan putem imejla, telefona ili Vibera.

Pozovite nas svakog radnog dana od 09h do 17h: 011 7850-487, 011 7850-488

 Pišite nam: info@osiguranik.com

autor teksta: Marija Todorović

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

four + nineteen =

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.