Osiguranje od profesionalne odgovornosti za sigurno poslovanje - Osiguranik.com

Osiguranje od profesionalne odgovornosti za sigurno poslovanje

Odgovornost i dužnost jesu sastavni deo svakog posla. Ali, ne nosi svaka profesija sa sobom iste rizike. Ljudi iz pojedinih profesija nekada na kocku stavljaju i više od radnog mesta. Samo zbog jedne greške, čak i do tada besprekorna karijera, može biti trajno uništena. Pored loše reputacije, kako kod klijenata, tako i među kolegama, često su u igri i veliki novčani gubici. Zato je osiguranje od profesionalne odgovornosti stabilna podloga za sve one koje se bave ovako osetljivim profesijama.

Procenitelji, finansijski eksperti i analitičari, znaju koliko čak i najmanji propust može da utiče na ugovoreni posao. Oštećeni klijenti ne samo što više ne žele da posluju sa vama, već i često traže satisfakciju i materijalnu nadoknadu na sudu. Pa tako, pored finansijske odštete, izloženi ste i plaćanju sudskih troškova, što često nisu mali iznosi. Ali kada ste osigurani, ne samo što ste zaštićeni i vi kao unajmljeni profesionalac, već i treće lice, odnosno klijent kojem je načinjena šteta.

Koliko je ovo važan segment poslovanja uvidela je i država, pa su zato eksperti iz određenih delatnosti i zakonom obavezni da se osiguraju od profesionalne odgovornosti.

Šta je osiguranje od profesionalne odgovornosti?

Bilo da ste arhitekta, revizor ili advokat, ne možete baš uvek biti sigurni da ćete svaki posao obaviti bez propusta. Stručne greške, kako se to kaže, događaju se svima. Zato je osiguranje od profesionalne odgovornosti vaša lična garancija u slučaju da klijent proceni da ste vi kao profesionalno lice odgovorni za štetu koja je nastala. Odnosno, osiguranje od profesionalne odgovornosti pruža vam zaštitu i to u slučajevima:

  • Tužbe zbog nemara
  • Tužbe zbog grešaka i propusta
  • Greške prouzrokovane trećim licima
  • Prekoračenja dogovorenih rokova
  • Nemogućnosti da se obezbedi ugovoreni rezultati koji je značajan za klijentovo poslovanje

S druge strane, koliko puta ste sarađivali sa prezahtevnim klijentima koji skoro nikada nisu bili zadovoljni? Pa čak i tada kada ste ubeđeni da ste sve uradili po standardima profesije, klijent jednostavno neće da prihvati činjenično stanje i može da vas tuži. Osiguranje od profesionalne odgovornosti vam i u tom slučaju pruža pokriće. Priznajte, vreme i novac su danas veoma dragoceni i niko ne želi da ih troši uzalud, zar ne?

Ko sve može da se osigura?

Osiguranje od profesionalne odgovornosti može biti dobrovoljno i obavezujuće. Namenjeno je onima koji se bave nekom specifičnom vrstom posla, odnosno pružanjem stručne, ekspertske ili savetodavne usluge.

Nekada je naš zakon predviđao ovu vrstu osiguranja samo za advokate i lekare, a danas je spisak mnogo duži:

  • Arhitekte
  • Lekari
  • Agenti za prodaju nekretnina
  • Stečajni upravnici i izvršitelji
  • Revizori
  • Javni izvršitelji
  • Advokati
  • Posrednici u osiguranju

Među onima koji nemaju zakonsku obavezu, a mogu da se osiguraju jesu IT stručnjaci, računovođe, pa čak i marketari. S porastom broja fitnes instruktura svetski trend je da se i profesionalci iz ove oblasti odlučuju za ovaj vid osiguranja.

Zašto je osiguranje od profesionalne odgovornosti bitno za poslovanje?

„Dva puta meri, jednom seci“, sjajna parola za svaku profesiju. Ali šta se dešava kada naprosto i pored sve dobre volje, uloženog napora, stručne analize dođe do propusta? Da li želite da rizikujete i uvek hodate po tankoj žici ili je lakše da svoje poslovanje učinite bezbednim? Ukoliko se odlučite za osiguranje od profesionalne odgovornosti ne samo što ćete imati finansijsku stabilnost, nego će i klijenti imati više poverenja u vas.

Kako najbrže do osiguranja od profesionalne odgovornosti?

Umesto da idete od jedne do druge osiguravajuće kuće u potrazi za najboljim rešenjem, mi vam nudimo pregled svih ponuda na jednom mestu. Dovoljno je samo da popunite zahtev na našem sajtu i vrlo brzo ćete dobiti ponude u skladu sa vašim potrebama. U slučaju da imate neke nedoumice, možete nas kontaktirati.

Sigurno je da se na greškama uči, ali nekada barem ne moraju da budu teške za vaš džep.

Osiguranik.com

2 komentara na “Osiguranje od profesionalne odgovornosti za sigurno poslovanje”

  1. Nikola Dautovic kaže:

    Sta je sa majstorima da li neka zanimanja mogu da se osiguraju od eventualne stete posle datih usluga.

    • Nikola, svakako da mogu da se osiguraju delatnosti koje se odnose na izvođenje majstoriskih radova i slično. Ipak, mnogo lakše će polisu zaključiti firma koja se bavi takvom vrstom poslova nego pojedinačno svaki “majstor” za sebe.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

twenty + 14 =

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.