Osiguranje stana i kuće - Osiguranik.com

Osiguranje stana i kuće

Osiguranjem domaćinstva možete da zaštite stan ili kuću od požara, izliva vode iz instaliacija, ali i od lopova, pa i od kvarova bilo da se dogode kod vas ili kod komšije. Otkrivamo šta sve pokriva polisa i šta treba da znate prilikom kupovine. Koliko košta osiguranje za vaš dom kada kupujete preko našeg sajta

Kako da sačuvate krov nad glavom

Nekretnina u Srbiji je dobra investicija, način da štedite, a za neke čak i statusni simbol. Ipak, stan ikuća su pre svega dom, mesto u kom živi i gde se okuplja porodica. To je dovoljan razlog da razmišljate o načinima da obezbedite domaćinstvo, ali i to što je kupovina kuće ili stana verovatno najveći finansijski izdatak koji ćete imati u životu. Osiguranje domaćinstva je jedan od najvažnijih oblika osiguranja imovine i u zaista katastrofalnim situacijama može predstavljati nemerljivu pomoć.

Pored požara, na spisku osiguranih rizika mogu se naći i razbojništvo, izliv vode iz instalacija, kvarovi i oštećenja instalacija, lom stakala, pa čak i od štete koju prouzrokuju grad, oluja ili klizanje tla. Obim rizika od kojih vaš dom može biti zaštićen zavisi od vas, a mi ćemo navesti one koji su najčešći i u kojima se polisa može višetruko isplatiti.

Spašavajte živu glavu, ne brinite o stvarima u slučaju požara

Požari mogu ostaviti čitave porodice bez doma, a nažalost sve su češći i na našem podneblju. U takvoj situaciji ne treba da razmišljate o imovini, nego da spašavate sebe i vaše najbliže. Ipak, kada se sve završi svi negde treba da se vratite i nastavite život. Polisa osiguranja domaćinstva tada postaje šansa za novi početak, a osigurane sume (maksimalni iznosi novca koje možete da dobijete za nastalu štetu) najveće su upravo za štetu izazvanu ovim rizikom.

Dobićete nadoknadu za uništene stvari, novac za popravke na kući ili stanu, za izgorele instalacije i druge troškove koji nastaju kao posledica požara. To možda nije nov stan ili kuća, ali će osiguranje pokriti neophodne popravke i dovesti vaš dom u stanje u kom je bio pre nego što se desila elementarna nepogoda.

Lopovi i razbojnici

Požar nije jedino što može da ugrozi vaš dom i ukućane, to mogu biti i druge osobe. U okviru polise osiguranja stana ili kuće može se ugovoriti i rizik od krađe i razbojništva, što znači da ćete dobiti određenu nadoknadu u slučaju da vas neko opljačka. Dodatno se mogu osigurati i posebno vredne stvari koje se nalaze u vašem domu, kao što su nakit i umetnička dela, ali će to povećati cenu premije. U svakom slučaju, osigurani ste od lopova koji obiju vaš stan ili kuću i pokradu vas kada niste tu, ali i od razbojnika. To znači da osiguranje važi čak i u slučaju kada vam nešto otmu, odnosno kada ste prisiljeni da predate imovinu pod pretnjom za sigurnost vas ili vaših najbližih.

Izlivanje vode iz cevi, lom prozora i kvarovi na instalacijama

Na svu sreću, požar i razbojništvo nisu jedini rizici od kojih nas štiti osiguranje domaćinstva. I daleko manji problemi mogu biti rešeni uz pomoć polise, oni koji se možda ne dešavaju često, ali su se barem jednom u životu desili svima nama. Radi se pre svega o izlivu vode iz kanalizacionih i vodovodnih instalacija, kvarova i lomova na električnim instalacijama, lomljenju prozorskih stakala, manjim oštećenjima na kući ili stanu u slučaju oluje, grada, pa čak i manifestacija ili demonstracija.

Primera radi, ako vam pukne cev u kupatilu, možete da računate na nadoknadu troškova zamene ili popravke te cevi, kao i na troškove zamene oštećenih pločica i postavljanja novih. Ukoliko vam dete iz komšiluka razbije prostor, možete takođe aktivirati polisu. Cena savremenog prozorskog stakla kod stakloresca kreće se od 20 eura naviše po kvadratnom metru, pa se zamenom samo jednog prozora može isplatiti polisa za manji stan. Naravno, postoje ograničenja i procedure koje treba ispoštovati prilikom prijavljivanja i naplate štete, ali to ćemo detaljno obraditi u drugim tekstovima koje ćete moći da pročitate na našem blogu.

Da komšiji (ne) crkne krava

Za vlasnike stanova u zgradama posebno je zanimljivo osiguranje domaćinstva od štete prema trećim licima. Radi o šteti koju kvar u stanu osiguranika može da izazove kod ostalih stanara zgrade. Konkretno, ako pukne vodovodna cev u podu kuhinje i kod komšije napravi poplavu, štetu u njegovom stanu pokriva osiguranje vlasnika stana kod koga je pukla cev. Zamislite samo da je osoba koja živi ispod vas na odmoru, i da ni vi, a ni on ne znate da voda u njegovom stanu lije sa plafona desetak dana. Ovako, osiguranje čuva vaš džep, ali i dobre odnose sa komšijama. 

Šta je sve osigurano i koliko to košta?

Polisa osiguranja domaćinstva može se uzeti za bilo koji stan ili kuću na teritoriji Republike Srbije. Pod stambenim objektom se podrazumeva stan kao deo stambene zgrade ili kuća sa temeljima, podrumom, tavanom i fizički povezanim pomoćnim objektima, poput garaže. I za stan i za kuću osigurane su i ugrađene vodovodne, kanalizacione, grejne i električne instalacije, a dodatno se mogu osigurati i posebno vredne stvari koje se nalaze u objektu. Osiguranje se može ugovoriti i za stanove ili kuće koji su nenaseljeni, što znači da u njima ne boravi niko duže od dva meseca u kontinuitetu.

Iako štiti vam olakšati život, pa čak i u trenucima kada brinete o tome da li ćete sutra imati gde da spavate, polisa osiguranja domaćinstva zaista ne košta puno. Kao primer, cena polise za stan u Beogradu veličine 60 kvm kreće se oko 7.800 dinara za godinu dana. Ni argument o komplikovanoj proceduri kupovine polise više ne stoji, jer osiguranje domaćinstva sada možete uzeti i on-line, preko našeg sajta Osiguranik.com i ovog linka. Odaberete da li želite da osigurate stan ili kuću, upišete kvadraturu, i za maksimalno 20-ak sekundi ćete dobiti pregled ponuda sa različitim paketima rizika i cenama. Tim našeg sajta stoji vam na raspolaganju i za eventualna pitanja i dileme koje možete imati u vezi sa odabirom polise, a plaćanje je moguće i platnom karticom, preko interneta

Uporedite ponude i kupite osiguranje domaćinstva online

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

eight + one =

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.