Potrebno je povećati svest o značaju osiguranja u Srbiji - Osiguranik.com

Potrebno je povećati svest o značaju osiguranja u Srbiji

osiguravaci kopaonik

KOPAONIK, 9. mart (Tanjug) – U Srbiji je neophodno raditi na povećanju svesti o značaju osiguranja, poručili su predstavnici ove delatnosti na 23. Kopaonik biznis forumu, ističući da Srbija sa prosekom od 1,5 polisa zaostaje za razvijenim zemljama koje prosečno imaju pet do šest polisa po osobi.

Generalni direktor Đenerali osiguranja Dragan Filipović ukazuje da je praksa takva da, što je zemlja bogatija, veća je svest o potrebi osiguranja.

“Neke zemlje su mnogo brže radile na tome i Srbija treba da ide ka tom putu”, rekao je on. Koliki je problem odsustvo svesti o značaju osiguranja, Filipović ilustruje time što je tokom katastrofalnih poplava koje su u 2014. zadesile Srbiju, ukupna šteta iznosila 1,5 milijardi evra, a samo je dva odsto isplaćeno iz osiguranja.

U razvijenim zemljama, navodi on, prosečan broj polisa po osobi je pet do šest, a dok je u Srbiji to 1,5 po osobi.

Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović poručuje da ne možemo da sačekamo da ta perspektiva sama dođe, nego je bolje da “svojim nastupom obezbedimo bolji status osiguravača”.
Član izvršnog odobra Viner štediša Zoran Blagojević ukazao je da u svetu broj prirodnih katastrofa raste, a šteta se meri stotinama milijardi dolara.

Generalni direktor Dunav osiguranja Mirko Petrović izjavio je da se moraju napraviti krupni iskoraci u regulativi, jer, recimo, Rumunija, ili Turska imaju obavezno osigruanje od rizika.

Te zemlje su, u tom smislu imale i blagu kaznenu politiku, a Rumunija sada ima pokrivenost tržišta preko 25 odsto, a Turska oko 45 odsto.

On je takođe naveo da bi u Srbiji trebalo omogućiti koosiguranje, da više kuća preuzme rizik, kao što je to slučaj u Slovenji.

Govoreći o regulativi, osam meseci nakon primene Zakona o osiguranju, na panelu je ocenjeno da je zaštita osiguranika sada veća, ali i nadzor nad osiguravačima.

Srđan Milovanović iz NBS je naveo da je Narodna banka zadovoljna postignutim, te da Srbija sada ima kvalitetan moderan pravni okvir koji je stvorio preduslove za modernije i uredjenije tržište osiguranja, a da su njime i rešenja pitanja koja su opterećivala godinama.

Predsednica IO Unika osiguranja Gordana Bukumirić navela je da je 2015. za osiguravajuĆe kompanije u velikoj meri bila obeleĆena procesom usklaĆivanja sa tim Zakonom. U centru je upravljanje rizicima u najširem smislu.

U ovom propisu se, kako je rekla, između ostalog, ističe obaveza predugovornog informisanja, kako ugovarača osiguranja, tako i osiguranika, o svim bitnim informacijama za sam proces donošenja odluke o zakljuĆenju ugovora o osiguranju.

Snežana Ristanović iz Rajfajzen fjučera zaključila je da je novi regulatorni okvir stvorio uslove za stabilizaciju tržišta, efikasniji nadzor ali i razvoj poslovanja društava uz bolju zaštitu osiguranika.

Izvor www.tanjug.rs

2 komentara na “Potrebno je povećati svest o značaju osiguranja u Srbiji”

  1. Jelena kaže:

    Potrebno je i bolje informisati ljude.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

ten + 3 =

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.